Les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori comprenen el tram de riu entre aquests dos municipis des del pont de Bonmatí – Vilanna fins a la confluència amb la Llémena.
Es troben a la comarca del Gironès, al límit amb la Selva pel sector oest i s’estenen 10,3 quilòmetres fins a la desembocadura de la Llémena. Inclouen les dues ribes del Ter i algunes illes fluvials de les quals en destaca l’illa de la Pilastra. En aquest tram el Ter presenta diferents singularitats paisatgístiques i ofereix una gran diversitat biològica. L’interès rau en el riu d’una banda i els canals de reg i còrrecs per l’altra, que han teixit un entramat de petits braços, basses i nuclis d’aiguabarreig amb aiguamolls i zones humides de gran interès. L’espai es troba dins la Xarxa Natura 2000 «Riberes del Baix Ter».
Seguint la Ruta del Ter es pot gaudir de bona part de l’espai en custòdia pel seu marge dret; per descobrir el seu marge esquerre proposem un itinerari d’uns 30 quilòmetres (31,7) per fer en bicicleta que ens mena pels espais fluvials del Ter mig-baix. Comencem l’itinerari al pont de Bonmatí, resseguint la Ruta del Ter fins la ciutat de Girona. Un cop a Girona creuem el Ter i ens dirigim a l’espai en custòdia de les Deveses d’en Bru, travessem el parc de Domeny i anem a trobar el camí ral de Sant Gregori; un cop arribat al poble ens adrecem cap a la zona esportiva i travessem el pont de la Llémena, a mà esquerre trobarem el camí que ens menarà a la confluència de la Llémena amb el Ter, tot seguint aquest afluent. En aquest indret hi ha una pantalla aguait que ens permet descobrir la fauna i la vegetació de l’aiguabarreig. Un cop allà seguim el recorregut del Ter aigües amunt fins arribar de nou a Bonmatí.
La presència del riu en aquest sector actua com a eix vertebrador del territori. Entorn seu s’hi ha creat una seguit d’itineraris d’ús públic, complementaris a la Ruta del Ter, que permeten al visitant endinsar-se en els boscos de ribera i conèixer alguns dels elements patrimonials vinculats als usos de l’aigua, com són les séquies i rescloses. En aquest conjunt d’itineraris s’hi pot passejar a peu, en bicicleta i a cavall.
Donades les seves característiques de longitud i proximitat a diferents nuclis de població i carreteres, es disposa de molts accessos diferents. Un dels principals se situa a l’altura del Km 108 de la carretera N-141e en direcció a Salt. Aquí cal prendre un trencant a mà esquerra que creua la Ruta del Ter i, després de fer un revolt cap a l’esquerra, agafar una pista que baixa a mà dreta. Així arribarem a la resclosa d’en Joga, punt a partir del qual surten alguns itineraris de descoberta natural.
Resseguint aquests itineraris complementaris es descobreixen els paisatges fluvials amb un ric i divers patrimoni cultural i la seva fauna i vegetació característiques. Al principi de la ruta es poden observar les zones de conreus, però al llarg del recorregut predomina la vegetació de ribera. En aquests ambients l’ombra la proporcionen els arbres del bosc de ribera com els verns, els salzes o els plàtans. Pel que fa a la fauna, aquí s’hi troben aquelles espècies vinculades directa o indirectament amb l’aigua, que troben aliment o refugi als hàbitats riparis. S’hi poden observar ocells com el blauet, el corb marí gros, el martinet de nit, l’ànec collverd i el bernat pescaire, i també salamandres, granotes, llúdrigues, tortugues o diferents peixos com el barb i la truita. Al llarg del recorregut hi ha nombrosos elements patrimonials singulars: rescloses, canals de regadiu, centrals hidroelèctriques, entre altres.