Alytes obstetricans
El tòtil es troba des de l’oest d’Alemanya, a una petita part d’Holanda, nord de Suïssa, sud de Bèlgica, Luxemburg, pràcticament a tot França i a gran part de la Península Ibèrica. En aquest últim territori es troba ben distribuït i pot considerar-se abundant al terç nord, des de Galícia fins a Catalunya, sent més escàs a Saragossa i Osca. El tòtil habita tot tipus de masses d’aigua amb poc o nul corrent. El seu llarg desenvolupament larvari condiciona la seva presència a basses que compten amb un llarg hidroperíode. En alguns indrets de Catalunya s’ha correlacionat positivament l’abundància de calabotins o capgrossos d’aquesta espècie amb l’hidroperíode, l’exposició al sol de les basses i la baixa cobertura arbrada.
Aquest amfibi té una coloració dorsal variable, gris, bruna o verd fosca semblant al color de les olives. Presenta petites taques verdes, vermelloses i negres poc marcades i distribuïdes més o menys de forma homogènia. La seva pell és lleugerament granulosa amb berrugues petites, el seu cos curt i rabassut, i el seu cap ample i gran en relació al cos. També té uns ulls grans i prominents en disposició lateral. Els mascles mesuren fins a 52 mil·límetres i les femelles fins a 50 mil·límetres.
El tòtil s’alimenta de preses terrestres, fonamentalment petits artròpodes, anèl·lids i mol·luscs.
L’espècie és altament tolerant a les alteracions del medi, colonitzant fins i tot zones recentment alterades. La població del tòtil en els espais xarxa Natura 2000 Riberes del Baix Ter (ES5120011) i Riu Llémena (ES5120020) està estretament relacionada amb els punts d’aigua (sèquies, canals, basses...) dels ambients agrícoles de l’entorn del riu. Es considera present de forma habitual en el tram de riu Ter al voltant de la zona de Sant Gregori i Salt, on hi ha extenses zones d’horta i regadiu, i a les zones agrícoles al voltant del riu Ter dels municipis de Celrà, Bordils, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Flaçà, Colomers i Foixà.