Especialistes en espècies exòtiques invasores i en mol·luscs de rius i zones humides es reuneixen a Girona

Dijous, 2 de novembre de 2017
En el marc del projecte LIFE Potamo Fauna, el Consorci del Ter, va organitzar la setmana del 16 al 21 d'octubre el "5º Congreso Nacional sobre Especies Exóticas Invasoras" i les "Jornades sobre estudi i conservació de mol·luscs de rius i zones humides"

D'una banda, hi va haver el "5º Congreso Nacional sobre Especies Exóticas Invasoras" que va comptar amb més de 90 inscrits i va tenir lloc del 16 al 18 d'octubre. A més del LIFE Potamo Fauna en l'organització hi havia el Grupo Especialista en Invasiones Biológicas (GEIB) i el Limno Pirineus. El 16 i 17 d'octubre hi va haver ponències, sessió de pòsters i la conferència inaugural a càrrec de la Doctora Belinda Gallardo, amb el títol "Especies invasoras y cambio climático, un "duo mortal" para la conservación de la biodiversidad". 

Entre les conclusions elaborades de forma consensuada entre els participants en el Congrés, investigadors, representants d'organitzacions científiques i conservacionistes, professionals, tècnics i gestors de l'Administració de l'àrea de medi ambient, destaca, instar al Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, a desenvolupar amb caràcter d'urgència els mecanismes necessaris per assegurar la coordinació, l'acord i el consens en la gestió entre les diferents administracions i els diferents sectors socio-econòmics, amb la finalitat de prevenir la introducció d'espècies exòtiques invasores i frenar-ne la seva expansió. També, demanen a les administracions Central, Autònomiques i Locals coordinar-se i cooperar de forma eficaç, comptant sempre amb la comunitat científica. A més, apunten la necessitat de generar més informació sobre les espècies exòtiques invasores emergents, així com més informació científica i tècnica de cara a la realització d'anàlisis de risc, així com reiteren la necessitat que les prohibicions a la importació de determinades espècies exòtiques es faci a gran escala (per exemple, no es permeti el comerç de tortugues en comptes de prohibir espècies concretes). 

D'altra banda, les "Jornades sobre estudi i conservació de mol·luscs i zones humides" van comptar amb més de 30 participants i van tenir lloc els dies 20 i 21 d'octubre. En aquestes hi va haver conferències, taules rodones, ponències i sessió de pòsters, a més d'una visita al centre de cria de nàiades del Consorci de l'Estany, situat a Porqueres. A part del LIFE Potamo Fauna, en l'organització també hi havia la Sociedad Española de Malacología (SEM) i l'Assocació Catalana de Malacología (ACM).

 

 

Darrera actualització: 28.01.2025 | 12:44