Els alumnes de 6è de l'escola Doctor Sobrequés de Bescanó visiten l'entorn de la resclosa de la Pilastra on el Consorci del Ter hi ha construït una rampa de peixos

Dijous, 10 de desembre de 2020

Els dies 30 de novembre i 4 de desembre els alumnes de 6è de primària de l'escola Doctor Sobrequés de Bescanó van visitar, acompanyats de la directora del Consorci del Ter, Teia Puigvert, l'entorn de la resclosa de la Pilastra on l'organisme aquest 2020 hi ha construït una rampa de peixos. L'actuació va comptar amb una subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua que també va permetre arranjar les comportes de la sèquia Monar. Puigvert va explicar als alumnes què és un dispositiu de pas de peixos, perquè es fa i a quines espècies afavoreix, entre altres qüestions. 

La resclosa de la Pilastra suposava un obstacle important per al pas dels peixos. També tenia un problema de sedimentació i rebliment que calia resoldre per garantir-ne la funcionalitat. El connector ictícola ha de permetre el trànsit de les diferents espècies presents en aquest tram del riu Ter, facilitant-ne la propagació i la migració. Aquestes actuacions, a més, garantiran els cabals necessaris per al pas de peixos en èpoques de cabals mínims i, al mateix temps, asseguraran una quantitat d’aigua suficient per a la sèquia i els usos que se’n deriven (regadiu, hidroelèctric, ambiental). La sèquia Monar transcorre des de Montfullà fins al riu Onyar passant per les deveses i hortes de Salt i Santa Eugènia. Actualment està dirigida per una comissió gestora de la qual formen part els ajuntaments de Girona, Salt i Bescanó. El dispositiu ha d’afavorir espècies autòctones com el barb de muntanya, la bagra, l’espinós, l’anguila, la bavosa de riu o la truita, espècie típica del curs alt del Ter, també present a aquest àmbit.

Darrera actualització: 28.01.2025 | 12:52