L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el president del Consorci del Ter, Jordi Munell, van presentar el 8 de setembre el conveni de col·laboració entre els dos organismes per tal d’encarregar al Consorci del Ter la direcció ambiental del projecte “Quatre rius i una sèquia”. A la presentació de l’acord hi van assistir també el regidor d’Urbanisme i Activitats de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, i el gerent del Consorci, Ponç Feliu.
“En aquest projecte, la direcció ambiental ha de ser una part molt substancial de com s’ha d’executar el projecte. Per aquest motiu, encarreguem al Consorci del Ter que colideri el projecte al costat de l’aparell tècnic i urbanístic”, va subratllar Carles Puigdemont. L’alcalde va manifestar també la confiança que ha dipositat en la figura de Ponç Feliu per estar al capdavant de la definició ambiental del projecte. Puigdemont va posar èmfasi també en el “debat ambiental” que vol que es generi al voltant del projecte i en el fet que es tracti d’una iniciativa “ciutadana i cívica”, motiu pel qual va subratllar el paper que hi han de tenir les entitats vinculades al medi i amb les quals interactuarà el Consorci.
Jordi Munell, per la seva banda, va agraïr l’aposta de l’Ajuntament per l’ens que presideix ja que va afirmar que “la voluntat del Consorci és ser una eina útil pels ajuntaments i pels consells comarcals”. El gerent del Consorci del Ter, Ponç Feliu, va remarcar que és alhora “una oportunitat i un repte” transformar “el vincle entre l’ecosistema fluvial i la ciutat” a Girona. Feliu va subratllar l’experiència del Consorci en projectes d’aquest tipus; en la relació amb els ens públics, privats i les entitats; en la tramitació de la documentació i l’execució de les gestions necessàries, i en la cerca de fonts de finançament europees.
La proposta de direcció ambiental que fa el Consorci del Ter es planteja com a repte important la creació d’un espai urbà d’ús públic, perquè el pugui gaudir la ciutadania i pugui esdevenir un atractiu per al turisme, combinat amb la protecció de la flora i la fauna dels espais afectats. Per les característiques de rius mediterranis del Ter i de l’Onyar, seran elements clau a l’hora d’estudiar la viabilitat del projecte la valoració dels seus cabals i del risc d’inundació de la zona.
L’encaix en el medi natural del projecte “Quatre rius i una sèquia”, especialment pel que fa a la protecció de la fauna i la flora dels espais afectats; la seva integració en l’entorn urbà de Girona, incloent espais emblemàtics com la Devesa i elements identitaris com la plaça de Catalunya i el Barri Vell, o l’harmonització del patrimoni cultural, natural i arquitectònic de l’espai seran també elements importants a tenir en compte. “Cal que la gent no vegi el riu com el que té a darrere de casa, sinó que s’hi obri, que s’hi acosti i que en faci un ús racional i sostenible”, va explicar Ponç Feliu, qui també va afegir la voluntat de crear una futura Ruta de l’Onyar que s’afegeixi a la Ruta del Ter existent.
El Consorci del Ter assumirà la direcció ambiental del projecte en coordinació amb el despatx d’arquitectura HIC (equip que va elaborar el projecte, liderat per Olga Felip) i sota la direcció de l’Àrea d’Urbanisme i Activitats i de l’Àrea de Sostenibilitat i Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Girona.
El Consorci del Ter és un ens supramunicipal format per 58 ajuntaments i 5 consells comarcals de la conca del riu Ter, que vetlla per la conservació i millora del patrimoni natural, la revaloració del patrimoni cultural i la dinamització territorial del conjunt dels municipis d’aquest àmbit geogràfic.