El Consorci de l’Estany, la Generalitat de Catalunya, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el Consorci del Ter, organitzen la setmana del 21 al 25 de setembre a Olot (Girona) les “JORNADAS ESPAÑOLAS SOBRE CONSERVACIÓN DEL CANGREJO DE RÍO AUTÓCTONO” (21-22 de setembre) i el “INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON CONSERVATION OF EUROPEAN NATIVE FRESHWATER CRAYFISH” (23-25 de setembre). També es compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, la Diputació de Girona i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) a través del Real Jardí Botánico de Madrid. Les sessions es portaran a terme a la sala el Torín i s’alternaran amb visites tècniques. També, durant aquests dies es podrà veure l’exposició sobre el projecte LIFE Potamo Fauna a la Casa Museu Can Trincheria, que compta amb explicacions sobre el cranc de riu autòcton i les seves principals amenaces.
D’una banda, les jornades espanyoles reuniran investigadors i gestors per compartir i discutir la informació més recent sobre el cranc de riu autòcton a la península ibèrica. El dia 21 hi haurà ponències, sessió de pòsters i comunicacions orals; i el dia 22 dues ponències, taula rodona i visita tècnica al Centre de Reproducció de cranc de riu autòcton d’Olot.
D’altra banda, el Simposi Internacional se centrarà en els avenços recents de la investigació, i també en les estratègies i experiències específiques per aconseguir una conservació a llarg termini dels nostres decàpodes d’aigua dolça autòctons. El dia 23 hi haurà ponències i presentacions orals; el dia 24 ponències i sessió de pòsters; i el dia 25 una sortida tècnica.
Destacar que al tancament de les inscripcions, s’han comptabilitat 104 inscrits a les jornades que provenen de diverses comunitats autònomes (Catalunya, Andalusia, Castella-Lleó, País Basc, Aragó, País Valencià, Navarra i Astúries) i 75 inscrits al Simposi Internacional que provenen de diferents punts de l’estat espanyol, Irlanda, la República Txeca, França o Croàcia. Comentar que a Espanya hi ha tradició en l’organització de congressos sobre el cran de riu (Austropotamobius pallipes) i que l’última va tenir lloc a València el 2009.
A l’acte d’inauguració de les jornades espanyoles, que tindrà lloc el dilluns 21 de setembre a 2/4 de 10 del matí, es comptarà amb la presència del President del Consorci de l’Estany, Sr. Miquel Noguer, de la Directora General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Sra. Marta Subirà i de l’alcalde d’Olot, Sr. Josep Maria Corominas. A l’acte d’inauguració del simposi internacional, que tindrà lloc el dimecres 23 de setembre a 2/4 de 10 del matí, intervindran el Coordinador tècnic del LIFE Potamo Fauna, Sr. Quim Pou, el Cap de Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals, Sr. Ricard Casanovas i el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Olot, Sr. Josep Berga.
Els esdeveniments estan organitzats en el marc del projecte europeu LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga” que té un pressupost global d’1’9 milions d’euros, un 50% finançats per la Unió Europea. Entre els anys 2014 i 2017 s’actua en 11 espais xarxa Natura 2000 de les comarques de Girona recuperant i conservant a llarg termini diverses espècies amenaçades. Es porten a terme reforçaments poblacionals i millores dels hàbitats d’espècies com el cran de riu de potes blanques, o diversos mol·luscs, peixos, amfibis i tortugues aquàtiques. El projecte ha permès consolidar un equip de 24 persones per quatre anys.
LIFE Potamo Fauna és executat i coordinat pel Consorci de l’Estany conjuntament amb el Consorci del Ter, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Forestal Catalana, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universitat del País Basc. També hi participen financerament la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Banyoles, l’Ajuntament de Porqueres, el Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles i Aigües de Banyoles.
Per a més informació es pot consultar la pàgina web http://crayfishsymposiumlifepotamofauna.org/.