LIFE + "Recuperació dels hàbitats riparis al riu Ter (Riparia-Ter)"
(LIFE08 NAT/E/000072)
Beneficiari coordinador: Consorci del Ter
Beneficiaris associats: Ajuntament de Bescanó, Ajuntament de Salt, Ajuntament de Girona
Cofinançadors: Diputació de Girona
Durada del projecte: 1 de gener de 2010 – 31 de desembre de 2013
El juny de 2015, el projecte Riparia-Ter va ser guardonat com un dels 13 millors projectes LIFE avaluats el 2014 d'un total de 46, per part de la Unió Europea. Es dona la circumstància que, des de que es reconeixen aquests projectes, va ser la primera vegada que a Catalunya es distingia un projecte LIFE Natura. La cerimònia d'entrega del premi va tenir lloc el 4 de juny a Brussel·les, dins la setmana europea del medi ambient.
La Unió Europea (UE) des dels anys 90 subvenciona projectes de conservació dels recursos naturals als estats membres a través del programa Life (http://ec.europa.eu/environment/life). El Projecte “Recuperació d’hàbitats riparis del riu Ter (Riparia-Ter)” va ser un dels beneficiats pel Programa Life + Natura pel període 2010-2013
En l’espai Xarxa Natura 2000 (http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/index_en.htm) “Riberes del Baix Ter” (ES5120011) durant els anys 2010-2013 es va portar a terme el projecte LIFE Riparia-Ter amb la contribució de la Unió Europea que va suposar una de millora del bosc de ribera. L’objectiu principal va ser la recuperació dels hàbitats riparis, especialment boscos al·luvials amb vern (Alnus glutinosa) (Hàbitat 91 E0*), salze (Salix alba) i àlber (Populus alba) (Hàbitat 92A0), així com llacunes temporals mediterrànies (Hàbitat 3170*). També es va treballar per ordenar i controlar els accessos a les zones d’actuació per evitar la degradació els hàbitats fluvials com a conseqüència de l’elevada freqüentació humana, sobretot a les àrees suburbanes. La superfície d’intervenció va ser d’unes 140 hectàrees.
El projecte es va portar a terme a Becanó (https://bescano.cat/), Sant Gregori (https://www.santgregori.cat/ca/), Salt (https://www.viladesalt.cat/), Girona (https://web.girona.cat/) i Jafre (https://jafre.cat/).
El Consorci del Ter va actuar com a beneficiari coordinador del projecte i els ajuntaments de Bescanó, Salt i Girona com a socis beneficiaris. Es van realitzar però també actuacions als municipis de Sant Gregori i Jafre, i es va actuar en coordinació amb els seus ajuntaments. El seguiment científic del projecte el va portar a terme la Càtedra d’ecosistemes litorals mediterranis (http://www.museudelamediterrania.cat/catedra-decosistemes-litorals), de la Universitat de Girona (http://www.udg.edu).