Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:08/01/2025

Capçalera

Refugi d'Ulldeter

Interès:
Hàbitat
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Setcases
Comarca:
Ripollès
Descripció:

És el punt més elevat de la Ruta del Ter, a una alçada de 2.235 m sobre el nivell del mar. El tipus de vegetació a la capçalera del riu Ter correspon a la de l'estatge subalpí. Una de les comunitats més característiques d'aquesta zona és la del bosc de pi subalpí, amb el pi negre com a espècie predominant. A més de l'estrat arbori també hi trobem un estrat arbustiu alt on hi abunda el neret, un estrat més baix on hi abunda el nabiu i un d'inferior on hi ha diverses espècies herbàcies, molses i líquens. En aquests indrets hi habiten diverses espècies de fauna: a les zones més elevades l'isard i, als boscos de pi negre ben conformats el picot negre. Dins dels mamífers que habiten aquests indrets cal destacar l'almesquera. 

Observacions:
Als boscos de pi negre que gaudeixen d'un estat de desenvolupament òptim, els arbres que els formen solen ser alts i creixen espessos, però poques vegades aquests boscos resulten gaire ombrívols, a causa de la forma llarga i estreta de les capçades dels pins. En les obagues, els boscos són més densos i assoleixen graus de maduresa i desenvolupament superior. 

Accés:
S'hi accedeix per la carretera GIV-5264 que uneix l'estació d'esquí Vallter 2000 fins a Setcases. Molt a prop de l'estació d'esquí, en un revolt amb una explanada al davant s'hi troba l'itinerari GR-11. Cal agafar aquest sender i seguir-lo fins arribar al refugi.

Elements d'interès:
HÀBITAT: pinedes de pi negre generalment amb neret, acidòfiles i mesòfiles, dels obacs pirinencs. VEGETACIÓ: pi negre (Pinus uncinata), neret (Rhododendron ferrugineum), nabiu (Vaccinium myrtillus). MAMÍFERS: almesquera (Galemys pyrenaicus), isard (Rupicapra pyrenaica). AUS: Picot negre (Dryocopus martius) i mussol pirinenc (Aegolius funereus).

Protecció:
HÀBITAT D'INTERÈS COMUNITARI: 9430 Boscos de pi negre (Pinus uncinata) sobre substrat calcari (Interès prioritari), 6230 Prats de pèl caní (Nardus stricta), rics florísticament, dels terrenys silicis de la muntanya mitjana atlàntica o subatlàntica, 4060 Matollars alpins i boreals. XARXA NATURA 2000: Capçaleres del Ter i del Freser (ZEC I ZEPA); ENPE: Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser; PEIN: Capçaleres del Ter i del Freser. La ubicació concreta del refugi no es troba dins el perímetre de protecció d'aquestes 3 figures, si no que per la seva proximitat a l'estació d'esquí Vallter 2000, forma part d'una illa sense protecció.

Tram:
Alta

Curs fluvial:
Naixement del riu Ter

Espècies:
  • Isard
  • Mussol pirinenc
  • Almesquera
  • Almesquera o ratolí trompeta
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona