Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:04/12/2024

Capçalera

Coll de Terradelles

Interès:
Geològic
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Les Llosses
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Els boscos que trobem als vessants de les muntanyes que ens envolten són boscos de faig (Fagus sylvatica) amb pi roig o rajolet en proporcions variables i també, en aquest cas, amb roure. La característica d'aquests boscos és que presenten un estrat arobri dens i molt ombrós i un estrat arbustiu molt dominat pel boix. Més a prop del riu Ter l'estrat arbori es troba constituït per diferents espècies com pollancre, sarga, algun peu de blada, om i acàcia*. En aquests boscos hi habita el picot garser gros i la serp d'esculapi. Cal destacar que, arran dels talls produïts a raó de la construcció de la carretera C-17, es poden observar les característiques d'un front muntanyós en la zona de contacte entre la serralada i la conca d'avantpaís. Les principals característiques són l'associació de plecs i encavalcaments de petites dimensions que il·lustren perfectament l'estil de la deformació pirinenca en zones més externes de la serralada, properes a l'avantpaís (conca ocupada per seqüències no deformades situada, en aquest cas, al sud de la serralada). Són afloraments de certa complexitat i adients com a recurs didàctic a nivell mig o superior.

Accés:
Seguint la ruta, passat la Colònia de Santa Maria i la depuradora de Ripoll, creuarem el riu per sobre un pont. 800 metres més enllà, arribarem a un pont que creua l'autovia. Des d'aquest punt hi ha una bona perspectiva del bosc i dels afloraments de roca.

Elements d'interès:
HÀBITAT: bosc mixt de faig (Fagus sylvatica) i pi roig (Pinus sylvestris), de l'estatge montà. VEGETACIÓ: pi roig (Pinus sylvestris), faig (Fagus sylvatica), roures (Quercus spp.), boix (Buxus sempervirens), pollancre (Populus nigra), sarga (Salix eleganos), blada (Acer opalus), om (Ulmus minor) i acàcia* (Acacia sp.). AUS: Picot garser gros (Dendrocopos major). RÈPTILS: Serp d'esculapi (Elaphe longuissima).

Protecció:
HÀBITAT D'INTERÈS COMUNITARI: 3240 Rius de tipus alpí amb bosquines de muntanya, 9130 Fagedes neutròfiles. XARXA NATURA 2000: Sistema Transversal català (ZEC i ZEPA), catalogat com espais de muntanya interior. PEIN : Montesquiu.

Tram:
Alt

Curs fluvial:
Riu Ter

Espècies:
  • Roure martinenc
  • Faig
  • Blada
  • Pollancre
  • Roure pènol
  • Sarga
  • Om
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona