Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:26/12/2024

Capçalera

Coma i Cros

Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Fàbrica
Municipi:
Salt
Comarca:
Gironès
Descripció:

El complex de l'antiga fàbrica Coma i Cros està compost per diverses naus articulades a l'entorn d'un espai obert interior, amb la façana principal a migdia, al carrer de Sant Dionís. La majoria de les naus són de tres plantes amb teulada a doble vessant, amb obertures d'arc rebaixat, i destaquen especialment per les seves dimensions les naus oest i sud.

Altres denominacions:
Sucesora de J. Coma y Cros, SA / Kropotkin (1936)

Observacions:
El projecte de reconversió de la Coma i Cros, actualment en fase d'execució, s'articula a l'entorn de quatre eixos: Oficina de Programació, Ateneu d'Entitats, Zona d'Espais Comuns (bar restaurant, sala polivalent, sala ateneu, sala de conferències, dues sales d'assaig, sala d'actes amb capacitat per a unes 200 persones, auditori en graderia, dues sales de reunions i quatre bucs de música per a assaig de grups) i zona d'equipaments locals i supralocals (Biblioteca Municipal, Museu de l'Aigua, estudis universitaris...). A principis del 2004 va entrar en funcionament la zona de magatzem i tallers de l'Ateneu d'Entitats. La següent fase en aquest sector serà l'habilitació de despatxos i locals socials per a les entitats culturals. Paral·lelament, estan en procés de licitació les obres de l'edifici Kropotkin i nau sud, que han d'acollir els serveis locals i supralocals (estudis universitaris, Centre d'Art Contemporani, viver d'empreses de producció cultural, Museu de l'Aigua...) per un import de més de 2 milions d'euros, així com les obres de la nova Biblioteca Central Urbana, amb un cost de més d'1 milió d'euros. Aquestes obres tenen una durada prevista de 18 mesos i permetran un salt qualitatiu decisiu en el desenvolupament de la Factoria Cultural de la Coma-Cros.

Dades històriques:
A la segona meitat del s. XIX, gràcies a la presència de cursos d'aigua que subministraven l'energia hidràulica necessària per moure la maquinària, es van instal·lar a Salt tres importants indústries tèxtils. Aquest fet va provocar un canvi radical en l'estructura socioeconòmica, tradicionalment basada en l'agricultura, un corrent immigratori massiu i una renovació total del paisatge. D'aquestes indústries destaca la Coma-Cros, un dels complexos fabrils més importants del curs baix del riu Ter, tant per la seva capacitat productiva com pel gran nombre de treballadors que va acollir. La societat formada per Llach, Portabella i Cia. va iniciar, l'any 1850, les primeres construccions de la fàbrica, que va prosperar ràpidament. El procés de forta expansió es va interrompre aviat, quan, entre els anys 1861 i 1865, la Guerra de Secessió americana va afectar greument la producció de cotó i va provocar una greu crisi en les indústries tèxtils, l'anomenada fam del cotó. Quan va acabar la crisi, entre el 1865 i el 1866, l'empresa va canviar de mans (ho va fer diverses vegades) i hi va entrar capital barceloní. Destaca, l'any 1866, la raó social Coma, Ciuró i Clavell, a través de la qual va entrar a Salt la dinastia de Joan Coma i Xipell, que, primer en companyia d'altres socis i a partir de 1910 com a propietaris únics, van obtenir el control de totes les indústries tèxtils de la població. Entre els anys 1909 i 1912, Joan de Coma i Cros va adquirir la propietat de totes les indústries tèxtils de Salt (el 1911 compra la Coma-Cros). Així, va començar un procés de reorganització de l'estructura industrial de Salt. L'any 1920 es va concentrar la producció a l'edifici de la Coma-Cros i fins al 1969 es van fer diverses obres d'ampliació del complex, amb el parèntesi de la Guerra Civil, 1936-1939, en què, amb el nom de Kropotkin, va esdevenir fàbrica d'armes i bombes. Aquest mateix any, la fàbrica es va vendre a Indústries Burés i, el 1990, al Grup Kio. L'any 1995 la va adquirir l'Institut Català del Sòl i el 1998 va passar a mans de l'Ajuntament de Salt, que va decidir conservar i rehabilitar aquest edifici singular i emblemàtic per a equipaments públics. n

Cronologia:
1850-1998 - s. XXI

Accés:
Fàcil. Al nucli urbà, carrer de Sant Dionís.

Propietat : nom:
Ajuntament de Salt

Propietat : adreça:
C/ Major, 163. 17190 Salt

Propietat : telèfon:
972 23 15 27

Usos : actual:
Àrea d'equipaments culturals (en construcció)

Usos : Inicial:
Fàbrica tèxtil

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Catàleg municipal

Protecció fisica existent:
En fase de rehabilitació com a centre cultural.

Cartografia:
ICC. Salt. 333-8-2, E 1:5000

Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona