Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:30/12/2024

Capçalera

Rec del Molí

Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Sèquia
Municipi:
Serra de Daró-Gualta-Fontanilles-Pals
Comarca:
Baix Empordà
Descripció:

A la resclosa de Canet neix el rec del Molí, que es dirigeix cap al municipi de Gualta, irrigant les terres que troba al seu pas, sobretot dominades pel conreu de cereals i fruiters. El riu Daró, provinent de les Gavarres, és l'altre aportador d'aigua per aquest sistema de regadiu, que a l'altura de Llabià rep les aigües del rec Traient, provinent de la Bomba de Llabià. Aquests dos cursos es creuen abans d'arribar a Gualta, per la desviació feta al riu Daró, que ara desemboca al Ter. A prop d'aquest punt, el rec del Molí es divideix en un nou braç, que es dirigeix de nou cap al Ter articulant un entramat de canals que irriguen les terres més properes a la riba dreta del Ter, fins a arribar al mar (sobretot, terres de cereals i fruiters). Seguint el curs principal del rec del Molí, passat el poble de Gualta i en direcció cap a Fontanilles, aquest s'uneix amb el curs vell del Daró, que ara formen un únic curs, el Daró Vell, que és l'eix vertebrador d'aquesta xarxa durant els següents quilòmetres. Ara, el Daró Vell es dirigeix cap a Fontanilles i Pals, irrigant terres de cereals i fruiters fins al mas Carles. Per l'esquerra del Daró Vell, i a partir d'aquest, es van articulant canalitzacions (com la sèquia del Massot), que formen una complicada xarxa de regadiu. A partir del cadiral del mas Carles, el Daró Vell es transforma en múltiples braços: el rec del Molí de Pals, la riera Nova (que prové de les terres de Peratallada) i el Restallador són els tres principals. Les terres que envolten el molí de Pals (proper al mas Carles) i fins al mas Gelabert, a més d'aquests recs, reben altres rieres provinents de les Gavarres i del massís de Begur (el rec d'en Coll, la riera Grossa de Pals, el rec Rieral, la riera d'en Caixa i la sèquia del Massot), que formen la zona coneguda com l'estany de Pals i els aiguamolls de Pals, principal punt del cultiu de l'arròs de la comarca del Baix Empordà. A partir del mas Gelabert, tots aquests diferents braços del regadiu s'uneixen i desemboquen, com a rec del molí de Pals, a les terres d'aiguamolls que trobem a la platja de la gola del Ter (un quilòmetre al sud de la desembocadura del riu Ter), a la closa d'Anser.

Observacions:
Aquesta xarxa de regadiu es conserva força bé, tot i que caldria una rehabilitació en alguns punts. Des de la resclosa de Colomers fins als aiguamolls de la platja de la Gola hi uns 15 km de distància; per tant, trobem diferents entorns. Els recs circulen pel mig de poblacions, com Gualta, i extensions de conreu (sobretot cereals, fruiters i els arrossars de Pals, que trobem a l'últim tram). Actualment, bona part del rec està canalitzat o en fase de canalització (aprovada per la Comunitat de Regants l'any 2005).

Dades històriques:
La presència d'un sistema de regadiu en aquestes terres es remunta a l'època medieval. La construcció de la resclosa de Canet i el rec del Molí actual són originaris del segle XVI, quan el compte de Peralada va construir-lo per alimentar els molins de Gualta i Pals.

Cronologia:
S. XVI-XX

Accés:
Fàcil, des de diversos punts del seu recorregut, entre Serra de Daró i la costa de Pals.

Propietat : nom:
Comunitat de Regants del Molí de Pals

Usos : actual:
Regadiu de camps entre Serra de Daró i Pals.

Usos : Inicial:
Regadiu i dur aigua als molins de Gualta i Pals.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Manteniment

Cartografia:
ICC. Serra de Daró 296-7-7, E 1:5000

Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona