Colònia formada per dues naus fabrils unides per un cos central i una nau auxiliar. Església tapiada. Habitatges de treballadors en runes. L'antiga cantina està en molt mal estat. Habitatge de l'amo (can Faluga). Habitatge del director, xemeneia. Canal. Resclosa. Edifici de comportes. Horts. En diversos punts de la colònia hi ha elements modernistes, com per exemple fanals amb forjats, encara que la colònia és pròpiament d'estil premodernista. Està delimitada per un mur fet de còdols i ciment. La colònia s'estructurava linealment amb les naus preparades per a l'ampliació i, frontalment, i en un altre eix paral·lel, hi havia els habitatges dels obrers i l'estatge del propietari, que venia a residir-hi a temporades. També s'estructurava a l'entorn d'un gran espai lliure amb un edifici d'estatge per als propietaris -molt interessant-, una nau de treball de planta baixa i dos pisos amb un cos d'edifici central que mostra la intenció d'una ampliació, que no es va arribar a realitzar mai, i dos cossos d'habitatges per als obrers. A l'habitatge de can Ramissa (o can Faluga), actualment tancat i força malmès, hi va viure Santiago Rusiñol. És un edifici premodernista exempt de tres plantes, jardí i elements arquitectònics destacats, sobretot a l'interior (escala principal, gran saló amb llar de foc...).
Altres denominacions:
Colònia Rusiñol
Observacions:
La casa exempta, la capella i alguna de les construccions es troben abandonades i molt malmeses. La resta, com que ha quedat incorporada a la fàbrica, es troba en bon estat de conservació.
Dades històriques:
La colònia la van comprar els actuals propietaris (Claramunt-Rovira) als anys 1979-1980, però només la fàbrica manté l'activitat. La casa del director també està habitada i en bon estat. La colònia la van fundar els germans Rusiñol a mitjan segle XIX. De fet, la gestió la va portar directament el germà de Santiago Rusiñol, conegut escriptor i pintor, ja que l'artista li va cedir la seva part del negoci. Posteriorment la colònia va passar per diferents propietaris, l'últim dels quals va ser l'empresa Llobet i Guri, que només utilitzava el salt d'aigua. Després la van comprar el amos actuals.
Cronologia:
1850
Accés:
Fàcil. Trencall a l'esquerra de la ctra. la Gleva-Manlleu, un cop passat el pont de la C-37.
Usos : actual:
La majoria forma part de la fàbrica tèxtil.
Usos : Inicial:
Colònia tèxtil.
Estat de conservació : edifici : coberta:
Divers
Estat de conservació : edifici : estructura:
Divers
Estat de conservació : edifici : humitats:
Divers
Estat de conservació : entorn immediat:
Bo
Estat de conservació : entorn proper:
Bo
Protecció existent:
Conjunt d'interès historicoartístic.
Protecció fisica existent:
Els edificis estan tancats. Cal restaurar urgentment els edificis abandonats.
Cartografia:
ICC. Borrissola 332-3-1. E.1:5000
Seu administrativa:
Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)
08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Seu tècnica:
Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,
1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Amb la col·laboració de: