- Creen 8 basses temporànies a les «Deveses d’en Bru», hàbitat d’amfibis, rèptils i invertebrats autòctons - Aquest espai fluvial de gran interès ecològic, paisatgístic i florístic està, a més, ubicat als volants de la fàbrica gironina de cafè de Nestlé
Amb l’objectiu de promoure una gestió del riu Ter i dels seus afluents des d’una visió global, sostenible i integradora, Nestlé España ha col·laborat amb el Consorci del Ter per a crear i millorar les zones humides de les «Deveses d’en Bru», a Girona, amb l’objectiu de crear nous hàbitats per a potenciar les comunitats de zones humides, permanents i temporals, d’aquesta àrea.
Aquest espai fluvial de gran interès paisatgístic i florístic està integrat a la xarxa Natura 2000 i es caracteritza per estar al costat de la fàbrica de cafè soluble de NESCAFÉ i de càpsules de NESCAFÉ DOLCE GUSTO de Nestlé a Girona.
Aquesta zona ja comptava amb una gran bassa permanent de l’antiga extractiva, però no disposava de zones d’inundació temporal, fet que limitava l’hàbitat de determinades espècies de fauna com amfibis i invertebrats.
D’aquesta manera, durant l’any passat s’han construït un total de 8 basses alimentades per pluges, de poca profunditat i amb superfícies i formes variades. Aquestes basses o llacunes temporànies són ecosistemes d’aigua dolça, típicament mediterranis, amb una extensió inferior a 10 hectàrees i amb un règim d’inundació temporal, ja que normalment s’assequen per evaporació a finals de la primavera o en arribar l’estiu.
Aquestes basses temporals són essencials per a la conservació de la biodiversitat, especialment pel que fa a amfibis, invertebrats i plantes aquàtiques, així com per a mamífers i ocells aquàtics que les necessiten com una part del complex mosaic de zones humides que utilitzen.
A més, aquestes basses, que es troben entre els hàbitats d’aigua dolça més vulnerables i amenaçats, també constitueixen corredors ecològics que incrementen la connectivitat entre altres hàbitats similars.
Juntament amb la construcció d’aquestes basses, l’actuació a la zona també ha comportat l’eliminació d’un rodal del canya i la plantació de diverses espècies d’arbres com salze, sarga i freixe. A més, s’ha portat a terme una ordenació dels camins. Tot això amb la finalitat de fomentar la biodiversitat i la conservació del medi natural.
"A l’empresa Nestlé, estem compromesos amb el medi ambient, i la nostra col·laboració amb el Consorci del Ter és un clar reflex d’això. La creació d’aquestes 8 basses temporals a ‘les Deveses d’en Bru’ no només ajuda a restaurar i preservar la biodiversitat local, sinó que també enforteix el nostre vincle amb la comunitat i l’entorn que ens envolta. A mesura que avancem en aquesta projecte, continuarem treballant per a millorar la qualitat dels nostres ecosistemes i fomentar un futur més sostenible per a les generacions futures", ha destacat Jordi Aycart, director de Seguretat, Salut i Sostenibilitat de Nestlé España.
De la seva banda, per a Arnau Rovira, president del Consorci del Ter, "agraïm a Nestlé que col·labori amb l’organisme per a millorar i conservar els espais fluvial del riu Ter, en concret les Deveses d’en Bru, espai en custòdia fluvial, a on portem a terme una gestió activa per a millorar ecosistemes, boscos de ribera, i les comunitats de flora i fauna existents. Actualment gestionem 10 espais emblemàtics del Ter, més de 300 hectàrees de riu."
Actuacions el 2025
Durant el 2025, Nestlé continuarà treballant amb el Consorci del Ter per a seguir millorar la qualitat del medi natural. D’aquesta manera, està previst portar a terme la millora de la bassa existent a través de potenciar la diversitat vegetal, faunística i paisatgística de la mateixa.
Per això, es procedirà a l’obertura de la bassa permanent, que en l’actualitat es troba envoltada de talussos pronunciats, i s’impulsarà la regeneració del bosc present amb la plantació de vern, salze, sarga i freixe.
Amb totes aquestes actuacions, es volen potenciar les poblacions d’amfibis, rèptils i invertebrats autòctons, afavorint la biodiversitat de la zona.
Seu administrativa:
Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)
08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Seu tècnica:
Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,
1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Amb la col·laboració de: