- En la campanya de mostreig només s’han localitzat 235 exemplars morts - El poblament original hauria desaparegut, tot i que les nàiades encara estan presents en altres masses d’aigua de la plana molt properes, amb nuclis en declivi
El Consell de Govern del 25 de setembre del Consorci del Ter va contractar una prospecció de nàiades al Daró Vell al terme municipal de Gualta ja que a través del projecte HidroNet Baix Ter està previst actuar a la llera, realitzant una renaturalització. Les nàiades són un dels grups animals més amenaçats de desaparició. La prospecció ha consistit en la realització d’una campanya de tres dies, executada a finals de tardor de 2024, al llarg d’un tram d’uns 1.800 metres des de l’inici del Daró Vell, al pont medieval de Gualta, fins a la confluència amb el rec del Molí de Pals. L’objectiu ha estat analitzar l’estat de poblament de nàiades, determinar la necessitat de dur-hi a terme un rescat, sí és el cas, abans de les actuacions, i proposar mesures de gestió. Els treballs han comptat amb finançament de la Diputació de Girona.
En aquesta campanya no s’ha detectat cap exemplar viu de cap espècie de nàiades, malgrat que tan sols 12 anys enrere en aquest tram fluvial hi havia encara centenars de nàiades vives, i s’hi havia detectat la presència de fins a tres espècies de nàiades autòctones, a banda d’una espècie exòtica. En total, durant la campanya de mostreig s’han localitzat només 235 exemplars morts de tres espècies d’uniònids: l’exòtica Sinanodonta woodiana (221 exemplars, 94%) i les autòctones Anodona anatina (5 exemplars, 2,2%) i Unio mancus (9 exemplars, 3,8%). Per tant, es confirma l’existència d’un antic i recent poblament de nàiades al tram del Daró Vell prospectat, per bé que actualment sembla haver desaparegut tal com ja s’havia comprovat amb alguns altres mostreigs puntuals recents. Pel que fa al poblament original, aquest hauria desaparegut del tot, ja que no s’ha detectat viva cap nàiade autòctona, tot i que encara estan presents en altres masses d’aigua de la plana molt properes, amb nuclis en declivi però tanmateix persistents. Malgrat que en aquest tram fluvial s’hi va establir en el seu moment un cabal ambiental, aquest no ha estat suficient per a mantenir la persistència del poblament de nàiades. Tot i així, aquesta massa d’aigua manté un potencial elevat per a la recuperació de poblacions de nàiades autòctones, si es pot recuperar un cabal suficient i permanent, que asseguri la viabilitat d’hàbitats adients per a aquests bivalves.
Totes les nàiades autòctones són espècies amenaçades a Catalunya, amb poques o molt poques -segons les espècies- localitats amb poblacions conegudes a les conques internes, malgrat les evidències que històricament havien estat espècies àmpliament difoses i abundants arreu. El seu declivi principal s’hauria produït al llarg del segle XX, i especialment durant la segona meitat d’aquest segle. A Catalunya aquests bivalves es troben legalment protegits.
Seu administrativa:
Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)
08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Seu tècnica:
Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,
1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Amb la col·laboració de: