Els treballs compten amb finançament de la Diputació de Barcelona
El Consorci del Ter està realitzant una actuació de control de flora exòtica invasora, en concret de budleia (Buddleja davidii), a Vilanova de Sau amb finançament de la Diputació de Barcelona. S’actua des de la presa de Sau -aigües avall- fins a la confluència amb la riera Major, i a banda i banda del curs del riu Ter. L’any passat ja es van realitzar actuacions en aquest àmbit, i enguany es fa manteniment de les efectuades el 2023, i també s’actua en nous àmbits. El tractament dels peus de budleia es fa seguint el protocol de control de la Diputació de Girona i el Consorci del Ter. L’objectiu de l’actuació és millorar l’estat de conservació dels hàbitats presents i evitar que l’espècie invasora es dispersi a través del Ter.
La budleia és un arbust semiperennifoli que pot arribar als 3-4 metres d’alçada. Les fulles són lanceolades de tons grisosos que contrasten amb unes flors denses i molt vistoses. L’arribada de la budleia és degut a l’ús que se li ha donat com a planta ornamental. Aquesta planta tolera un ampli rang de condicions climàtiques i hàbitats, creix amb facilitat en ambients pertorbats, oberts i a les lleres dels rius, on gràcies a l’aigua i els insectes com a vector, hi experimenta una alta taxa de colonització.
Les espècies exòtiques invasores són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat. Cada vegada més, les ribes dels rius es veuen poblades per espècies que no els són pròpies, es tracta d’espècies exòtiques que colonitzen aquests indrets, establint-se i competint amb la vegetació de ribera autòctona, desestructurant les comunitats vegetals, dificultant la persistència d’aquelles més fràgils, i, en definitiva, comprometent la biodiversitat i el bon estat ecològic de l’ecosistema fluvial. La budleia està inclosa en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores, fet que determina la prohibició de la seva comercialització, transport i plantació, així com d’altres prohibicions en relació a la tinença. Per tant, es tracta d’una espècie prioritària a controlar, i convé dur a terme l’eliminació dels seus poblaments naturalitzats seguint protocols de control elaborats per experts i obtenint les autoritzacions corresponents en cada cas.
Els treballs els porta a terme Aprèn, Serveis Ambientals, SL, i es treballa tant amb extracció mecanitzada com manualment.
Seu administrativa:
Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)
08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Seu tècnica:
Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,
1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Amb la col·laboració de: