Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:27/09/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Iniciem l’actuació de creació i millora de les zones humides de les Deveses d’en Bru a Girona per afavorir espècies de fauna com amfibis i invertebrats

Iniciem l’actuació de creació i millora de les zones humides de les Deveses d’en Bru a Girona per afavorir espècies de fauna com amfibis i invertebrats

05/09/2024
Inici actuacions Deveses d'en Bru
05/09/2024
Inici actuacions Deveses d'en Bru
05/09/2024
Inici actuacions Deveses d'en Bru
05/09/2024

Aquesta primera intervenció del projecte compta amb la col·laboració de Nestlé España i inclou la creació d’un rosari de 8 basses temporànies amb una superfície d’uns 775 m2

Aquesta setmana s’ha iniciat la primera actuació de creació i millora de les zones humides de les Deveses d’en Bru a Girona amb l’objectiu de crear nous hàbitats per potenciar les comunitats de zones humides permanents i temporànies d’aquesta finca que té en custòdia fluvial el Consorci del Ter. L’espai compta amb una gran bassa de l’antiga extractiva però no compta amb zones d’inundació temporal, resultant en l’escassedat d’ambients que afavoreixen determinades espècies de fauna com amfibis i invertebrats.

Aquest 2024 es porta a terme la intervenció 1 del projecte que compta amb la col·laboració de Nestlé España, i que inclou la creació d’un rosari de basses temporànies alimentades per pluges, de poca profunditat, superfícies i formes variades. Seran un total de 8 basses amb una superfície total, aproximada, de 775 m2.

Les basses o llacunes temporànies són ecosistemes d’aigua dolça, típicament mediterranis, amb una extensió inferior a 10 hectàrees i amb un règim d’inundació temporal. Normalment, s’eixuguen per evaporació a finals de la primavera o en arribar l’estiu. Per aquest motiu, es diu que són temporals. El contrast entre les fases de sequera i inundació imposa unes condicions de vida extremes a aquelles espècies animals i vegetals que hi viuen. En molts casos són espècies exclusives d’aquestes basses.

Les basses temporals són essencials per a la conservació de la biodiversitat, especialment pel que fa a amfibis, invertebrats i plantes aquàtiques; fins i tot també per a mamífers com el turó europeu i ocells aquàtics que les necessiten com una part del complex mosaic de zones humides que utilitzen. A banda de ser punts clau per a la conservació de la biodiversitat, constitueixen corredors ecològics que incrementen la connectivitat entre altres hàbitats d’aigua dolça.

 Malgrat ser tan valuoses, es troben entre els hàbitats d’aigua dolça més vulnerables i amenaçats. És per aquest motiu que es tracta d’un hàbitat prioritari a nivell europeu.

En aquesta primera intervenció també es preveu una actuació d’eliminació d’un rodal de canya (Arundo donax) i en el seu lloc, després d’un primer repàs i eliminació del rebrot, es realitzarà plantació de salze (Salix alba), sarga (Salix eleagnos) i freixe (Fraxinus angustifolia). A més, hi haurà una ordenació dels camins del sector amb l’eliminació d’un camí duplicat i la millora del que es consolidarà.

 

Darrera actualització d’aquest contingut: 26/09/2024 a les 13:13h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona