Una vintena d’escoles i instituts de la conca del Ter van sol·licitar els materials pedagògics del Consorci el curs passat 2023-2024
En vista del nou curs escolar 2024-2025 el Consorci del Ter ha posat en marxa una campanya educativa per oferir gratuïtament als diferents centres escolars de l’àrea d’influència del Ter diversos recursos educatius per poder treballar amb els alumnes, així com xerrades sobre el riu i/o de fauna fluvial. En concret, els materials d’educació ambiental i sensibilització són dues exposicions amb dossiers pedagògics per treballar a l’aula, el joc de gran format «Pioners de riu», la cessió de dos conjunts de llibres i un pòster sobre fauna fluvial amenaçada. El curs passat 20 escoles i instituts van sol·licitar un o més recursos. Són centres educatius de Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Sant Quirze de Besora, Torelló, les Masies de Voltregà, Manlleu, Roda de Ter, la Cellera de Ter, Anglès, Bescanó, Salt, Girona, Sarrià de Ter, Medinyà, Flaçà i Caldes de Malavella. També el recurs de les exposicions es va presentar als mestres de primària del Baix Empordà en dos fòrums d’escoles Verdes que van tenir lloc a Torroella de Montgrí i Calonge entre abril i maig.
L’exposició sobre el riu Ter està formada per set plafons de les temàtiques següents: paisatges, Ruta del Ter, aprofitament del cabal del riu, patrimoni cultural, hàbitats, flora i fauna més representativa. Hi ha material educatiu, tipus dossier, tant adreçats a Cicle Mitjà com Cicle Superior de primària. El coneixement del riu es pot complementar amb el joc pedagògic d’educació ambiental «Pioners de riu». Es presenta el Ter com a element imprescindible de la nostra societat, com un element natural des de diferents punts de vista per generar una visió global i transmetre la seva importància. A més de l’exposició del riu Ter, s’ofereix l’exposició sobre les espècies de fauna, LIFE Potamo Fauna, que està integrada per catorze plafons que es poden instal·lar en el seu conjunt o per temàtiques (crancs, mol·luscs, peixos...) i també hi ha material educatiu per als cursos de cicle mitjà de primària i primer cicle d’ESO. La informació de les dues exposicions es pot consultar aquí.
Pel que fa als llibres, hi ha dos recursos. D’una banda, el préstec de «El tresor del Ter» adreçat a centres escolars de primària, i que enguany se cedirà per setzè any. El llibre és un relat d’aventures adreçat a nens i nenes d’entre 10 i 12 anys. I d’altra banda, als centres de secundària s’ha ofert el llibre «Em dic Aigua!» obra de l’ecòleg Ramon Folch. Aquest compta amb il·lustracions molt amenes de Javier Mariscal. Ens apropa al món de l’aigua en un sentit molt ampli i global, però alhora amb explicacions tècniques i de gran rigor científic. Dels dos llibres el Consorci en cedeix gratuïtament un màxim de 25 exemplars per centre educatiu pel termini màxim d’un mes.
Fins al moment 16 centres educatius han reservat un o més d’aquests materials. Són dels municipis de Ripoll, Sant Quirze de Besora, Torelló, Manlleu, Roda de Ter, Gurb, Vic, l’Esquirol, la Cellera de Ter, Anglès, Bescanó, Salt, Medinyà, Flaçà i Torroella de Montgrí-l’Estartit.
Seu administrativa:
Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)
08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Seu tècnica:
Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,
1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Amb la col·laboració de: