El mostreig que s’ha portat a terme aquesta tardor continuarà a la primavera i està inclòs en el projecte “Actuacions de conservació de fauna fluvial amenaçada al Baix Ter 2022-2023”
Durant la tardor el Consorci del Ter ha portat a terme un seguiment de les poblacions d’amfibis a diferents zones de l’espai xarxa Natura 2000 “Riberes del Baix Ter”, i també a les finques en custòdia El Roig de Ripoll i Matabosc de Torelló. Aquest seguiment es porta a terme en el marc del projecte “Actuacions de conservació de fauna fluvial amenaçada al Baix Ter 2022-2023” de la convocatòria de subvencions per al desenvolupament d’actuacions de conservació del patrimoni natural per a Consorcis gestors d’espais d’interès natural de la Diputació de Girona. L’estudi el porta a terme l’empresa Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic i tindrà continuïtat a la primavera i tardor de l’any que ve.
En el mostreig de la tardor s’han detectat les següents espècies: salamandra, gripau comú, gripau corredor, granota verda ibèrica, granota pintada i tòtil.
Els amfibis són el grup de vertebrats més amenaçats a escala global per diverses causes. La destrucció i fragmentació d’hàbitats és una de les principals causes de seu declivi, així com les espècies invasores, la contaminació i els atropellaments, entre d’altres problemàtiques. A Catalunya aquest grup animal utilitza punts d’aigua de diferents tipus per reproduir-se. Entre aquests tipus es troben els hàbitats aquàtics associats a rius permanents com el Ter: basses i aiguamolls de diferents superfícies i fondàries situats a les ribes.
El seguiment ha tingut en compte tant els individus adults com les larves. S’han establert diferents mètodes de prospecció per a una correcta detecció de les diferents espècies. Pels anurs adults es realitzen escoltes nocturnes de cants i transsectes. I pels urodels i per les larves es mostregen les masses d’aigua amb el salabre seguint estrictament els protocols de bioseguretat.
Seu administrativa:
Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)
08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Seu tècnica:
Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,
1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Amb la col·laboració de: