Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:11/01/2025

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter allibera 6 nous exemplars de tortuga d’estany a la finca en custòdia fluvial de Colomers-Foixà, amb l’objectiu d’anar recuperant aquesta espècie amenaçada al Baix Ter

El Consorci del Ter allibera 6 nous exemplars de tortuga d’estany a la finca en custòdia fluvial de Colomers-Foixà, amb l’objectiu d’anar recuperant aquesta espècie amenaçada al Baix Ter

17/10/2022
Un dels exemplars de tortuga d'estany alliberats
17/10/2022
Els exemplars de tortuga d'estany alliberats a Foixà
17/10/2022
Alliberament de tortuga d'estany
17/10/2022
Participants en l'alliberament de tortuga d'estany
17/10/2022
Una de les tortugues alliberades anant cap a la bassa
17/10/2022
Més participants en l'alliberament de tortuga d'estany
17/10/2022

En els últims set anys s’han alliberat més de 210 exemplars criats en captivitat

En el marc del projecte “Recuperació de tortuga d’estany (Emys orbicularis) i els seus hàbitats al riu Ter”, el 17 d'octubre es van alliberar 6 nous exemplars a la finca en custòdia fluvial del Consorci del Ter a Colomers-Foixà. En l’alliberament hi van participar els alumnes de 6è de primària de l’escola Les Moreres de Flaçà. L’alliberament es va realitzar a l’espai xarxa Natura 2000, ZEC Riberes del Baix Ter. En els últims 7 anys des del Consorci del Ter s’han alliberat més de 210 exemplars d’Emys orbicularis en diferents punts del Baix Ter. El 2015 es van començar els alliberaments a través del projecte LIFE Potamo Fauna quan se’n van deixar anar 160 exemplars fins el 2017. Després amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Fundació Bancària “la Caixa” se’n van alliberar 30 més entre els anys 2018 i 2019; i el 2020 es van alliberar 17 exemplars més. En l’alliberament hi van participar a més dels alumnes de l’escola, Teia Puigvert, directora del Consorci del Ter i Joan Budó, del Centre de Recuperació de Tortugues de l’Albera (CRT). La campanya d’enguany compta amb el suport de la Diputació de Girona.

La tortuga d’estany és un dels rèptils més amenaçats del Baix Ter i un dels vertebrats amb major risc d’extinció, relegat a escassos enclavaments naturals, on les poblacions, a més de l’aïllament, continuen patint la desaparició i degradació del seu hàbitats. Es tracta d’una espècie protegida de fauna salvatge autòctona i que està classificada com a espècie en perill d’extinció pel Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada, aprovat per la Generalitat de Catalunya a finals de setembre d’aquest any. El principal problema per a la seva recuperació, a part d’uns estocs extremadament reduïts, ve donat principalment per la desaparició del seu hàbitat, la depredació i la competència amb altres tortugues.

Les tortugues es crien en captivitat al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, que disposa d’un programa de reproducció d’Emys orbicularis des de l’any 1992, quan es van capturar els 12 últims exemplars d’aquesta espècie a la part baixa del Ter. Cada tortuga està marca amb un xip subcutani per facilitar-ne la identificació individualitzada i el seguiment a llarg termini.

Tot aquest projecte de recuperació de l’espècie va començar a donar els primers fruïts l’any passat, quan a la primavera del 2021, es van detectar les tres primeres cries nascudes en llibertat. Pesaven uns 5 grams i mesuraven menys de tres centímetres de longitud de closca. Es van detectar perquè dins el projecte, es porta a terme un seguiment i monitoratge de les poblacions (durant la primavera i la tardor), fins que la població s’estabilitzi, a través del mètode de captura-recaptura, amb trampes específiques per a quelonis aquàtics: trampes d’insolació i nanses amb esquer. Els seguiments es realitzen des del 2015. El seguiment i la detecció dels primers nounats ha permès determinar que els exemplars alliberats presenten una bona adaptabilitat als hàbitats naturals, constatant que hi troben refugi i aliment, perquè tenen bons creixements, estat sanitari i s’han començar a reproduir. Enguany s’han constatat desplaçaments significatius entre nuclis de reforçament poblacional, tortugues d’estany alliberades a Sobrànigues s’han desplaçat fins a Foixà. Des del Consorci del Ter, a més dels alliberaments i seguiment de les poblacions, també es realitzen actuacions per millorar els hàbitats perquè l’adaptació dels exemplars sigui millor, afavorint la supervivència de l’espècie. Per exemple, millorant les condicions d’insolació de les basses, instal·lant elements estructurals dins de les basses i cursos fluvials amb presència de l’espècie que permetin a les tortugues amagar-se quan hi ha depredadors o molèsties, a més de millorar i potenciar la vegetació de les basses, entre altres. Per últim, també es realitza control de fauna exòtica invasora, que competeix pel mateix hàbitat que la tortuga d’estany, com és el cas de les tortugues exòtiques i el visó americà.

Darrera actualització d’aquest contingut: 07/01/2025 a les 11:21h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona