L’activitat s’emmarcava en el projecte TTFS del programa Interreg POCTEFA
El cap de setmana del 5 i 6 de juny va tenir lloc al parc de les Ribes del Ter de Girona i la zona del pícnic del parc de la Devesa la segona edició de l’Aplec dels Rius, una festa en format de reivindicació cívica del patrimoni fluvial, tant a nivell natural, com cultural i social. L’Aplec estava organitzat per l’Associació La Sorellona i l’Associació de Naturalistes de Girona, amb el suport del Consorci del Ter i l’Ajuntament de Girona. L’activitat estava inclosa en el marc del projecte “Turisme Transfronterer Fluvial i Sostenible – Têt, Ter, Fluvià i Segre (TTFS)” inclòs en la segona convocatòria del programa INTERREG V A Espanya-França-Andorra POCTEFA 2014-2020. Els socis d’aquest projecte, a més del Consorci del Ter i l’Ajuntament de Girona, són l’Ajuntament de Lleida, Turisme de Lleida, l’Oficina de Turisme de Perpinyà i la Communaute Urbaine Perpignan Mediterranee (cap de fila). De fet, aquest any, la iniciativa de l’Aplec dels Rius també ha incorporat les ciutats de Lleida i Perpinyà, que van organitzar actes semblants els mateixos dies. La primera edició a la ciutat de Girona va tenir lloc el juny de 2019 amb el nom d’Aplec dels 4 Rius.
A Girona es van combinar les activitats de sensibilització i divulgatives com tallers naturalistes i la fira d’entitats, amb propostes més lúdiques com una gimcana. En les diferents propostes s'hi van apuntar unes 600 persones.
Pel que fa als tallers naturalistes, es van realitzar 6 tallers paral·lels; pesca elèctrica, anellament científic d’ocells, identificació d’artròpodes, mostreig de papallones, pesca i identificació de macroinvertebrats i descoberta de la flora. També es van organitzar 5 tallers més de manualitats; en concret, hotel d’insectes, olis aromàtics, bombes de llavors, plantes aromàtiques i caixes niu. A més, va tenir lloc el dissabte al matí la proposta “tastets de riu” amb 3 itineraris de descoberta dels rius Onyar, Galligants i Güell al seu pas per Girona, amb el guiatge cada un de la mà d’un expert. També el dissabte a la tarda hi va haver una gimcana lúdica i naturalista amb diferents grups de participants que havien d’aconseguir diversos elements per completar un mural del riu i tornar-li la vida, de manera cooperativa amb els altres grups.
Paral·lelament, el diumenge al matí es va organitzar un bioblitz –conjuntament amb Lleida i Perpinyà-, una bio-marató consistent en una passejada per explicar diferents característiques de la fauna i la flora que es va observant durant la sortida. L’objectiu era donar a conèixer als participants la riquesa biològica del nostre entorn més proper. Hi van prendre part 18 persones i es van identificar unes 120 espècies diferents.
Seu administrativa:
Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)
08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Seu tècnica:
Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,
1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Amb la col·laboració de: