L’objectiu és millorar la conservació de diferents espècies de quiròpters
Aquesta setmana des del Consorci del Ter s’estan acabant d’executar els treballs de creació de refugis per a ratpenats en diferents punts pròxims al riu Ter al Gironès; s’instal·len caixes-niu i s’adapten infraestructures existents com a refugi per als quiròpters. L’actuació s’emmarca en el projecte “Millora de les poblacions de quiròpters i valorització del patrimoni natural de riberes del Baix Ter a la plana del Gironès” presentat a la “Convocatòria de subvencions per al desenvolupament d’actuacions de conservació del patrimoni natural en espais d’interès natural. Any 2018”, de la Diputació de Girona que en finança el 90% del cost. El projecte ha tingut un valor total de 22.739,83 euros.
L’objectiu és augmentar les possibilitats de conservació de diferents espècies de ratpenats vinculades a l’espai Riberes del Baix Ter i contribuir a disminuir les molèsties de plagues nocives per als humans ja que les poblacions de quiròpters contribueixen al seu control, entre altres. I és que l’existència de refugis adequats a les necessitats dels diferents moments del cicle vital és una dels factors que limita fortament les poblacions d’aquestes espècies. En aquest sentit, s’instal·len caixes-niu per oferir refugi a aquelles espècies que requereixen de forats en arbres per amagar-se, criar, aparellar-se... ja que la falta d’arbres madurs a Catalunya provoca una manca de forats i clivelles i els ratpenats es veuen obligats a refugiar-se en esquerdes d’edificis. Aquestes s’instal·len en suports existents artificials o naturals i en torres de nova instal·lació a Bescanó (Devesa d’en Grober), Sant Gregori (Illa de la Pilastra), Salt (Parc de les Deveses i Hortes i torre de les cigonyes) i Girona (Illa de Pedret i Pont de la Barca). D’altra banda, s’estan adaptant infraestructures existents com a refugi. És el cas de la casa de les comportes de la sèquia Monar a Bescanó i l’aguait de Fontajau a Girona.
Dins el mateix projecte, de valorització del patrimoni natural, s’ha pogut renovar la senyalització de la ruta de l’arquitectura de l’aigua entre els municipis de Salt i Bescanó que posa en valor elements patrimonials del Ter. La senyalització estava molt malmesa pel pas dels anys i les inclemències del temps. A més, aquesta s’ha adaptat al manual tècnic de senyalització d’espais naturals protegits de la Generalitat de Catalunya. També s’han instal·lat nous elements interpretatius.
Per últim, en la finca en custòdia que té el Consorci a Sarrià de Ter, una parcel·la del bosc de Can Salvatella, s’ha instal·lat un aguait amb pantalla de fusta tractada amb obertures a diferents alçades per a permetre l’observació de fauna. A la pantalla s’hi ha instal·lat senyalització interpretativa per tal que els usuaris puguin identificar bé les espècies de fauna i flora de l’entorn.
Seu administrativa:
Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)
08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Seu tècnica:
Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,
1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Amb la col·laboració de: