Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:02/10/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Continuen les activitats a Osona de sensibilització ambiental en col·laboració amb la Diputació de Barcelona

Continuen les activitats a Osona de sensibilització ambiental en col·laboració amb la Diputació de Barcelona

09/06/2017
Un moment de la passejada botànica a Tavertet
07/07/2017
Xerrada de Xavier Puig en el marc de la descoberta nocturna de ratpenats
07/07/2017
Descoberta nocturna de ratpenats a la Ruta del Gurri
18/07/2017

Aquest final de primavera i inici d'estiu s'han portat a terme dos tallers

En les activitats hi van participar un total de 71 persones i van tenir una durada d'unes tres hores. D'una banda, es va fer una passejada botànica a Tavertet el 9 de juny i d'altra banda, es va organitzar a Gurb el 7 de juliol una descoberta nocturna de ratpenats per la Ruta del Gurri.

La primera activitat la va dirigir Santi Javega, conegut com l'herbolari de Sau. En la passejada, d'uns tres quilòmetres, Javega va anar comentant les plantes que s'anaven trobant i els seus usos etnobotànics. Algunes de les plantes que es van poder observar van ser el plantatge petit (eficaç pels mocs), les ortigues (per alleugerir el dolor), el milfulles (antihemorràgic), el card panical (per problemes de dermatitis) o la flor de saüc (pel mal de panxa). Santi Javega és un dels etnobotànics més prestigiosos i reconeguts del nostre país. Fa més de 30 anys que es dedica a estudiar les propietats de les plantes i la seva utilització en la natura. 

La descoberta nocturna de ratpenats la va conduir l'expert en quiròpters Xavier Puig. Primer, a la sala d'actes de l'Ajuntament de Gurb va fer una xerrada sobre aquests animalons, les diferents espècies que hi ha, els seus hàbitats, costums, biologia, entre altres aspectes. A continuació, els participants es van traslladar en cotxes fins al camí de la Ruta del Gurri. Es va fer un tram de quatre quilòmetres, aproximadament, per anar veient o observant els ratpenats i altra fauna nocturna. Es va detectar bàsicament l'espècie pipistrelles (Pipistrella sp.), així com el ratpenat d'aigua. Els ratpenats, físicament, va ser difícil de veure'ls, però es van sentir, detectar o simplement enregistrar amb l'aparell de detecció utilitzat per part del tècnic Xavier Puig.  

Darrera actualització d’aquest contingut: 26/09/2024 a les 13:13h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona