Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:19/01/2025

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Detectat un tòtil mort afectat per quitridiomicosi que podria estar relacionada amb la regressió observada en certes espècies d’amfibis

Detectat un tòtil mort afectat per quitridiomicosi que podria estar relacionada amb la regressió observada en certes espècies d’amfibis

Primavera-estiu 2016
Fotografia del tòtil mort
03/10/2016

L’animal va ser trobat per tècnics del LIFE Potamo Fauna durant el seguiment d’amfibis

Durant el seguiment d’amfibis que es porta a terme en el marc del projecte europeu “Conservació de fauna d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga” (LIFE Potamo Fauna) s’ha detectat un exemplar de tòtil (Alytes obstetricans) afectat per quitridiomicosi, una patologia greu causada per un fong que provoca mortalitats massives d’amfibis, i que podria estar relacionada amb la regressió observada en certes espècies.  

Quan es va detectar l’animal mort els tècnics del projecte van avisar el Cos d’Agents Rurals que va recollir l’exemplar i el va portar a analitzar, donant positiu per quitridiomicosi. És, de moment, un dels pocs positius detectats a Catalunya i que en té constància el Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya.

En concret, aquest exemplar de tòtil mort tenia la part inferior de les potes del darrere de color rosat, molt probablement a causa de les hemorràgies internes causades pel bacteri Aeromonas hydrophila. Aquest bacteri es troba freqüentment al sòl i a l’aigua i es considera part de la flora natural dels amfibis, però si es troba en concentracions elevades sobre el cos de l’animal causa la malaltia anomenada “red legs”, que provoca hemorràgies i inflamació a la zona afectada.

Actualment, molts patòlegs consideren que aquest bacteri es comporta com un patogen oportunista, ja que creix exponencialment quan detecta un desequilibri causat per altres agents biòtics molt més problemàtics com en aquest cas el fong Batrachochytrium dendrobatidis, quitridi causant de la quitridicomicosi. Per això, quan es van detectar les potes rosades en l’animal, els tècnics van considerar que podia estar afectat també per quitridiomicosi i es va procedir a la seva anàlisi.

LIFE Potamo Fauna és un projecte de quatre anys de durada (2014-2017) que està finançat per fons europeus en un 50%. S’incideix en la conservació d’espècies amenaçades com el cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes), la nàiade allargada (Unio elongatulus), la tortuga d’estany (Emys orbicularis), els cargolets (Vertigo moulinsiana i Vertigo angustior) i amfibis com el tòtil. També es lluita contra diverses espècies exòtiques invasores.

Darrera actualització d’aquest contingut: 13/01/2025 a les 11:30h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona