Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:03/10/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Uns 200 alumnes coneixeran la problemàtica del cranc americà en una Jornada d’Intercanvi Territorial entre instituts que són Escola Verda del Gironès, Baix Empordà i Pla de l’Estany

Uns 200 alumnes coneixeran la problemàtica del cranc americà en una Jornada d’Intercanvi Territorial entre instituts que són Escola Verda del Gironès, Baix Empordà i Pla de l’Estany

Acció Hortes de Santa Eugènia, Girona
Cranc roig americà. Il·lustració: Toni Llobet
04/05/2016

La trobada tindrà lloc a Girona i està coordinada per TOSCA Serveis Ambientals d’Educació i Turisme i el Consorci de l’Estany i el Consorci del Ter en el marc del LIFE Potamo Fauna

Els dies 23 i 27 de maig tindrà lloc a les Hortes de Santa Eugènia de Girona una Jornada d’Intercanvi Territorial entre instituts del Gironès, el Baix Empordà i el Pla de l’Estany que formen part del programa d’Escoles Verdes de la Generalitat de Catalunya. Hi participaran 191 alumnes entre els dos dies. L’acció que es portarà a terme està centrada en el coneixement de la problemàtica i l’eliminació de crancs exòtics, concretament es farà una jornada de voluntariat ambiental amb el control o descastament intensiu de cranc roig americà (Procambarus clarkii). La jornada que està coordinada per TOSCA Serveis Ambientals d’Educació i Turisme (en el marc de l’assessoria del Programa Escoles Verdes de les comarques gironines) comptarà amb la implicació directa d’entre 5 i 8 tècnics del projecte LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga” que coordinaran l’acció durant el matí. Es compta amb el suport de l’Ajuntament de Girona i el Consell Comarcal del Gironès.

Les Hortes de Santa Eugènia és un indret molt afectat per la presència de cranc roig americà i situat dins l’àmbit d’actuació del projecte LIFE Potamo Fauna. En concret es pescarà als recs de distribució d’aigua a les hortes, i també a les basses.

El dilluns 23 de maig hi participaran alumnes de tres centres de Girona: INS Santa Eugènia, INS Santiago Sobrequés i INS Jaume Vicens Vives. I el divendres 27 de maig serà el torn d’alumnes de l’INS Josep Brugulat de Banyoles, l’INS Baix Empordà de Palafrugell, l’INS Martí Carreras també de Palafrugell i l’INS Salvador Espriu de Salt.

Prèviament, amb l’objectiu que els alumnes participants tinguin coneixements de la problemàtica de les espècies exòtiques invasores, entenguin i prenguin consciència de l’acció que duran a terme a les Hortes de Santa Eugènia se’ls ha ofert la possibilitat de demanar l’exposició itinerant dissenyada dins el projecte LIFE Potamo Fauna. Tres d’aquests centres la tindran exposada i amb visites guiades durant el mes de maig. Són l’INS Santiago Sobrequés, l’INS Salvador Espriu i l'INS Santa Eugènia.

LIFE Potamo Fauna té un pressupost global d’1’9 milions d’euros, un 50% finançats per la Unió Europea. Entre els anys 2014 i 2017 s’actua en 11 espais xarxa Natura 2000 de les comarques de Girona recuperant i conservant a llarg termini diverses espècies amenaçades. Es porten a terme reforçaments poblacionals i millores dels hàbitats d’espècies com el cranc de riu de potes blanques, o diversos mol·luscs, peixos, amfibis i tortugues aquàtiques.

El Consorci de l’Estany actua com a beneficiari coordinador, i en són beneficiaris associats el Consorci del Ter, la Generalitat de Catalunya a través del Departament de Territori i Sostenibilitat, Forestal Catalana SA, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universidad del País Vasco-Euskal Herriko Unibertsitatea. Actuen com a cofinançadors els Ajuntaments de Banyoles i Porqueres, la Diputació de Girona, Aigües de Banyoles, SAU i el Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles.

Darrera actualització d’aquest contingut: 26/09/2024 a les 13:13h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona