El Consell de Govern de l'11 de febrer va ratificar les al·legacions presentades a mitjans de gener
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya Núm. 6.976 de 15-10-2015 recollia l'anunci d'informació pública de la proposta d'acord per la qual s'ultima la tramitació del projecte de Pla de gestió del risc d'inundació del districte de conca fluvial de Catalunya; i de la proposta d'acord per la qual s'aprova el Programa de mesures de l'àmbit hidrològic del Pla de gestió del risc d'inundació del districte de conca fluvial de Catalunya. Des del Consorci del Ter es va examinar la documentació i es va considerar oportú efectuar les següents consideracions i al·legacions:
- En el moment de fer les avaluacions del risc d'inundació en les diferents zones de la conca del Ter s'ha de tenir molt en compte l'avaluació de les formacions de ribera existents i la seva implicació en les avingudes. L'existència d'elevades quantiats de biomassa d'espècies de fusta dura en trams fluvials anteriors a trams ARPSI pot elevar les conseqüències de les inundacions. És l'exemple, entre d'altres, del tram fluvial entre El Pasteral i Girona, on existeix un important volum de biomassa d'espècies com el plàtan (Platanus hibrida), la robínia (Robinia pseudoacacia), etcètera. que poden provocar el taponament d'infraestructures lineals, incrementant així els danys de les inundacions a la zona ARPSI ES100100_100.
- Així doncs es considera que no es pot deslligar la gestió de les ribes del Ter del risc d'inundació i aquesta gestió s'ha d'incloure en la fase de prevenció de la gestió del risc. En el Programa de mesures es concreta la mesura ES100.13.04.02 que porta per nom "Programa de manteniment i conservació de lleres al districte de conca fluvial de Catalunya". Aquesta mesura està quantificada en 5.400.000,00€ per a tot el quinquenni 2016-2021. Se sol·licita que s'augmenti la quantificació per a poder desenvolupar acuradament el Programa de manteniment i conservació de lleres al Districte de conca fluvial de Catalunya.
- Es valoren molt positivament les mesures de protecció encarades a la restauració fluvial que permetin la recuperació de l'espai fluvial fent actius antis còrrecs (braços fluvials), la connexió del riu amb la plana d'inundació i l'establiment de zones humides de retenció natural d'aigua que permetin la laminació de les avingudes. Aquestes actuacions han d'anar encaminades a revertir processos d'incisió de la llera i a permetre recuperar la mobilitat lateral del curs fluvial i la dinàmica lateral del riu. El Consorci del Ter és un organisme implicat en la recuperació de la naturalitat del riu Ter i vol contribuir en la definició de les actuacions i en el seu desenvolupament, que considerem positives i alhora necessàries per al bon funcionament ecològic del Ter i els ecosistemes aquàtics i, alhora, per a minimitzar el risc d'inundació.
- Se sol·licita, així mateix, la possibilitat que es desglossin les accions previstes als àmbits de la Conca del Ter, amb la finalitat de conèixer més detalladament quines seran les actuacions que es duran a terme en cadascun dels trams.
- Finalment, es posa a disposició de l'Agència Catalana de l'Aigua l'equip tècnic del Consorci del Ter, per participar en la definició de les mesures de prevenció i protecció plantejades en relació a l'àmbit geogràfic de la conca del Ter.
Seu administrativa:
Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)
08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Seu tècnica:
Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,
1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Amb la col·laboració de: