Des de mitjans de 2014, l'Agència aposta per potenciar un nou ús dels embassaments, per estrènyer aliances amb el món local i crear noves oportunitats de dinamització del territori. Inicialment, aquest pla es començaria a aplicar a l'embassament de Susqueda, però amb la intenció d'estendre'l a tot el riu, podent conferir una total coherència entre totes les activitats que es duguin a terme a la conca.
L’Agència Catalana de l’Aigua vol donar un impuls decidit durant aquesta legislatura al Pla d’usos dels embassaments, amb l’objectiu d’oferir noves oportunitats de desenvolupament sostenible per al territori, en aquells àmbits i municipis propers als embassaments i a les zones de bany continentals de les conques internes, a afectes de navegació i altres activitats turístiques, culturals, esportives i lúdiques que afavoreixin el desenvolupament equilibrat del territori de Catalunya i contribueixin a la fixació de la població en aquests entorns.
Per això, des de mitjans dels 2014, l'Agència aposta per potenciar un nou enfocament en la gestió i ús de les masses d'aigua navegables que permeti estrènyer aliances amb el món local i alhora crear noves oportunitats de dinamització del territori, a partir dels usos turístics i lúdics respectuosos amb la qualitat del medi natural i amb les exigències ambientals de les directives i normativa vigent en matèria d’aigües, tal com estableix la Resolució impulsada pel Departament de Territori i Sostenibilitat i aprovada el novembre del 2014.
Aquest eix d’acció permetrà, d’una banda, donar a conèixer millor i posar en valor la importància de la gestió de l’aigua i de les les infraestructures hidràuliques i, de l’altra,empoderar el món local perquè pugui aporfitar tot el potencial que ofereixen aquests espais per impulsar noves activitats que aportin riquesa i benestar a les persones que viuen en aquests territoris i que alhora en són els prinicipals agents interessats en el seu manteniment i conservació.
En aquesta línia, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Jordi Agustí, va mantenir el 19 de gener una reunió de treball amb els alcaldes dels ajuntaments d'Osor, Joan Pla i Sant Hilari de Sacalm, Joan Ramon Veciana, la regidora de Susqueda Eva Viñolas, així com el gerent del Consorci del Ter, Ponç Feliu i la gerent del Consorci del Ter Brugent, Raquel Fernández, entre d’altres, amb l'objectiu d'impulsar un pla d'usos per a la totalitat del riu Ter.
Es tracta de la primera reunió de treball per analitzar els plantejaments i les propostes de cara a l’elaboració del Pla d’Usos per a tota la conca del Ter.
Aquest pla d’usos del Ter es desenvoluparà i s’implantarà en diferents fases que abastaran els embassaments de Sau, Susqueda, El Pasteral així com la resta de la conca del riu Ter. La reunió d’avui, per tant, ha estat la primera trobada per començar a anlitzar propostes i a unificar esforços per formalitzar la seva elaboració i desenvolupament.
Aquesta iniciativa faria possible conferir una total coherència entre totes les activitats que es duguin a terme a la conca.
Des de mitjans de 2014, l'ACA està fent una aposta decidida per potenciar un nou ús dels embassaments com a massa d’aigua navegable que s’afegeix als altres tres usos ja existents (ús de garantia de reserves d’abastament, regulació i prevenció d’avingudes igeneració d’energia hidroelèctrica) fomentant les activitats sostenible en el territori i les oportuniats per estrènyer aliances amb el món local.
La prova pilot es va dur a terme amb el Consell Comarcal del Berguedà als estius de 2014 i 2015 a l’embassament de la Baells.
Seu administrativa:
Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)
08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Seu tècnica:
Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,
1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Amb la col·laboració de: