Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:03/10/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Naixement de crancs de riu de potes blanques al Centre de Reproducció del Molí de les Fonts d’Olot

Naixement de crancs de riu de potes blanques al Centre de Reproducció del Molí de les Fonts d’Olot

LIFE Potamo Fauna
Cries de cranc
LIFE Potamo Fauna
Parella de crancs
20/05/2015

A la darrera setmana d’abril, al Centre de Reproducció del Cranc de riu de potes blanques del Molí de les Fonts d’Olot, han començat a néixer els crancs d’enguany. 

El Centre del Molí de les Fonts reprodueix aquesta espècie des de l’any 2005 per poder reforçar unes poblacions delmades per la presència de la malaltia fúngica de l’afanomicosi, introduïda per les espècies de cranc de riu d’origen americà presents als nostres rius. L’afanomicosi, quan arriba a un tram fluvial causa la mortalitat de pràcticament tota la població de cranc de riu de potes blanques present. Els estudis efectuats fins el moment, apunten que el cranc de riu de potes blanques (Austropotamobus pallipes) perviurà en la mesura que pugui anar desenvolupant la mateixa immunitat que ha permès a les espècies americanes resistir la malaltia. En aquest aspecte, la tasca fonamental del centre de cria del Molí de les Fonts és reforçar, persistentment amb nous crancs les poblacions afectades per allargar el període de contacte de l’espècie amb la malaltia fins que arribi a desenvolupar els mecanismes immunitaris. En aquesta lluita contra rellotge, és important aconseguir la màxima eficiència reproductora per poder reforçar al màxim aquestes poblacions de cranc de riu de potes blanques cada vegada més escasses i recloses en unes poques capçaleres dels cursos fluvials catalans on encara no han arribat les espècies al·lòctones de cranc de riu. En aquestes circumstàncies, la inclusió d’aquesta espècie en el programa europeu, LIFE Potamo Fauna de recuperació i conservació d’espècies de fauna fluvial amenaçades, ha permès la incorporació d’unes millores experimentals en el maneig i en la gestió del cranc de riu a les instal·lacions del Molí de les Fonts, que en la reproducció 2014-2015 s’ha traduït en un important augment de la productivitat reproductora de l’espècie. 

El llarg període que s’estén des que les femelles ponen els ous, al mes de novembre, fins que eclosionen a finals d’abril, representa, en les condicions de captivitat, un risc constant de pèrdua d’ous per l’efecte de saprolègnies (afectacions fúngiques de les postes) i dels propis avatars que es poden veure sotmeses les femelles en aquest extens període de temps. Per això, a partir de l’experiència acumulada en els anys de funcionament d’aquesta instal·lació gestionada pel Parc Natural de la Zona Volcànica, Forestal Catalana i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot i, mitjançant els fons aportat pel LIFE Potamo Fauna, s’han pogut assajar millores en les instal·lacions de reproducció per augmentar la qualitat i condicions de l’aigua i de l’hàbitat, les quals han permès elevar significativament la productivitat reproductora de les femelles de cranc de riu de potes blanques.

Aquesta nova generació de crancs nascuda al Molí de les Fonts permetrà, durant el proper mes de setembre, prosseguir amb renovades forces les tasques de reforç poblacional de les poblacions de crancs de riu de potes blanques dels cursos fluvials de la Muga, el Ter i el Fluvià i, d’aquesta manera, mantenir l’esperança d’evitar l’extinció d’aquesta espècie essencial pels nostres ecosistemes fluvials.   

Darrera actualització d’aquest contingut: 03/10/2024 a les 13:00h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona