Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:04/10/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Neixen els primers exemplars de tortuga d’estany, que s’alliberaran en el marc del projecte LIFE Potamo Fauna, al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera

Neixen els primers exemplars de tortuga d’estany, que s’alliberaran en el marc del projecte LIFE Potamo Fauna, al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera

Fotografia
Naixement de les primeres tortugues d'estany
22/04/2014

Aquesta última setmana han nascut a les instal·lacions del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (CRT), a Garriguella, onze tortugues d’estany (Emys orbicularis orbicularis) que junt amb les vint-i-una que van néixer la tardor passada, passaran a formar part del grup de tortugues que s’alliberaran a la conca del Ter el pròxim any en el marc del projecte LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la Xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga”. I és que un dels objectius d’aquest projecte és conservar i recuperar les poblacions fluvials de la tortuga d’estany, una espècies greument amenaçada, mitjançant alliberaments d’exemplars criats en captivitat. En el total del projecte es preveu alliberar un mínim de 150 exemplars.

El Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera comprèn instal·lacions destinades a la cria en captivitat de la tortuga mediterrània que manté a l’Albera la darrera població peninsular i de la tortuga d’estany. L’objectiu del Centre és la cria en captivitat de les tortugues per tal de reduir la important mortalitat juvenil que es dóna a la natura, i així disposar d’un nombre important d’individus per tal d’alliberar-los i potenciar les poblacions naturals. Les instal·lacions del CRT permeten l’estudi de la biologia de les tortugues, i caracteritzen l’ecotipus del Pirineu Oriental. El Centre també compleix funcions didàctiques, atraient escoles, famílies, grups i tot tipus de persones, on se’ls ensenya a entendre i estimar les tortugues i el bosc mediterrani, i a no capturar o molestar aquests animals tan singulars.

LIFE Potamo Fauna té un pressupost global d’1’9 milions d’euros, un 50% finançats per la Unió Europea. Entre els anys 2014 i 2017 permetrà actuar en 11 espais xarxa Natura 2000 de les comarques de Girona recuperant i conservant a llarg termini diverses espècies amenaçades. Es duran a terme reforçaments poblacionals i millores dels hàbitats d’espècies com el cran de riu de potes blanques, o diversos mol·luscs, peixos, amfibis i tortugues aquàtiques. El projecte ha permès consolidar un equip de 24 persones per quatre anys.

El Consorci de l’Estany actua com a beneficiari coordinador, i en són beneficiaris associats el Consorci del Ter, la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Forestal Catalana SA, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universidad del País Vasco-Euskal Herriko Unibertsitatea. Actuen com a cofinançadors els Ajuntaments de Banyoles i Porqueres, la Diputació de Girona, Aigües de Banyoles, SAU i el Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles.

Darrera actualització d’aquest contingut: 04/10/2024 a les 08:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona