El canal té una longitud de 900 metres. Està construït de còdols i ciment. El canal passa pel costat de la zona esportiva i entra en el complex de la fàbrica, passant entremig dels edificis. Tot el canal és travessat per sis palanques, quatre de les quals estan dins el recinte de l'empresa. El canal augmenta d'amplada quan surt de la fàbrica. Formen part del canal, al principi, la casa comporta, i a la resta una comporta lateral o descàrrega de fons i una comporta que tanca el canal abans d'arribar a la fàbrica.
Observacions:
La part més ben conservada és la de dins el recinte de l'empresa. Una part, prop de la zona esportiva, està integrada en l'espai urbà.
Dades històriques:
El 14 de desembre de 1893 l'administrador interí de Nuevas Hilaturas del Ter envia una carta a l'Ajuntament en què li comunica l'adquisició de la concessió d'aigües i li anuncia que es duran a terme les obres oportunes sota la direcció de l'enginyer Manuel Gispert. El canal proporcionava un cabal de 500 l/s, el qual, amb un salt d'aigua de 5,5 m, accionava dues turbines que generaven una força de 300 cavalls.
Cronologia:
1873
Accés:
Entre la resclosa i la fàbrica de Borgonyà, a l'esquerra del Ter. S'hi pot accedir des de la colònia.
Propietat : nom:
Coats Fabra, SA.
Usos : actual:
Cap. Integrat en el paisatge.
Usos : Inicial:
Portar aigua per a la fàbrica de Borgonyà
Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo
Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo
Estat de conservació : entorn immediat:
Bo
Estat de conservació : entorn proper:
Bo
Protecció existent:
Cap
Protecció fisica existent:
Cap
Cartografia:
ICC. Borgonyà 294-3-5. E.1:5000
Seu administrativa:
Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)
08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Seu tècnica:
Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,
1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Amb la col·laboració de: