Del pas de barca entre Sant Julià i la Cellera en queden els dos edificis que el componien i, amagades entre la vegetació, restes de la mateixa estructura del pas a tocar del riu. Dels dos edificis, un és de dues plantes i amb teulada a quatre vessants i l'altre, que també va exercir d'hostal, és de dues plantes i vessant a façana. Abandonat des del 1987, avui aquest complex està en fase d'enrunament.
Altres denominacions:
Barca Vella
Observacions:
L'entorn, no gens alterat, és molt bo, però les edificacions es troben en molt mal estat de conservació.
Dades històriques:
La barca de la Cellera es troba documentada des del 1678, però molt probablement la construcció actual és posterior a l'aiguat del 1777, que va fer variar el curs del Ter i va inutilitzar el pont Vell. La barca de la Cellera va ser cremada pel general isabelí Nouvilas el 1849, i al mateix segle XIX va ser utilitzada pels treballadors de la Cellera per anar a la fàbrica Armengol de Sant Julià, predecessora de la Burés. La darrera barca, que encara funcionava el 1981, era de fibra de vidre, i les dues darreres barqueres es deien Enriqueta i Veva. Aquesta darrera va morir el 1987.
Cronologia:
1777 (?)-1987
Accés:
Fàcil. Al peu de la pista Sant Julià - Amer.
Propietat : nom:
Agència Catalana de l'Aigua (?)
Usos : actual:
Abandonat
Usos : Inicial:
Pas de barca i hostal.
Estat de conservació : edifici : coberta:
Dolent
Estat de conservació : edifici : estructura:
Dolent
Estat de conservació : edifici : humitats:
Dolent
Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo
Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo
Protecció existent:
Cap
Protecció fisica existent:
Cap
Cartografia:
ICC. La Cellera de Ter. 333-4-2, E 1:5000
Seu administrativa:
Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)
08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Seu tècnica:
Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,
1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
(Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Amb la col·laboració de: