Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:28/11/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Detectem fins a 9 espècies d’amfibis a les ribes del Ter en dues campanyes de mostreig, primavera i tardor, aquest 2024

Detectem fins a 9 espècies d’amfibis a les ribes del Ter en dues campanyes de mostreig, primavera i tardor, aquest 2024

2024
Gripau esperons. Fotografia: Iago Pérez, Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic
21/11/2024

El Consorci del Ter realitza seguiments des de l’any 2010, sent un dels ens públics de Catalunya que disposa de dades estandarditzades més llargues i periòdiques El seguiment d’enguany ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya

Des del Consorci del Ter hem portat a terme aquest 2024 un seguiment de les poblacions d’amfibis en 11 localitats de l’espai xarxa Natura 2000 «Riberes del Baix Ter» i al «Sistema Transversal Català», des de Ripoll fins a Jafre, posant especial atenció al poblament que habita als espais en custòdia de l’organisme. Aquest any s’ha detectat una riquesa de fins a 9 espècies d’amfibis. El seguiment ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’ha realitzat l’empresa Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic.

Els amfibis són el grup de vertebrats més amenaçats a escala global per diverses causes. La destrucció i la fragmentació d’hàbitats és una de les principals causes del seu declivi, així com les espècies invasores, la contaminació i els atropellaments, entre d’altres problemàtiques. A Catalunya aquest grup animal utilitza punts d’aigua de diferents tipologies per reproduir-se. Entre aquests tipus es troben els hàbitats aquàtics associats a rius permanents com el Ter: basses i aiguamolls de diferents superfícies i fondàries situats a les ribes.

El seguiment, que s’ha realitzat en dues campanyes de mostreig -primavera i tardor-, ha tingut en compte tant els individus adults com les larves; detectant en conjunt una riquesa de fins a 9 espècies, 7 anurs i 2 urodels, de les 13 que es podrien arribar a trobar, sobretot amb una futura millora de la connectivitat dels micro-aiguamolls propers al curs fluvial del Ter. El seguiment s’ha portat a terme fent una adaptació per a herpetòlegs experts de la metodologia utilitzada pel nou Seguiment d’Amfibis Comuns de Catalunya (SACC), on es fan només mostrejos nocturns. Segons aquesta metodologia s’han enregistrat tres tipologies d’observacions: acústiques (fent censos de raucs d’anurs), visuals (buscant individus activament per dins i per l’entorn proper dels punts d’aigua) i amb salabre (on es capturen larves i urodels amb salabre). Es complementa aquesta metodologia fent transsectes a cada localitat. El seguiment ha estat en 44 punts de mostreig i 18 transsectes, en total.

De les localitats mostrejades, 9 són en espais en custòdia del Consorci del Ter (d’aquestes, 1 era la primera vegada que es feien prospeccions) i 2 localitats sense custòdia, però molt interessants pels amfibis. La granota verda (Pelophylax sp.) ha estat l’espècie que ha obtingut més observacions tant a les basses com als transsectes i una altra de les espècies més presents ha estat el gripau corredor (Epidalea calamita); obtenint un 34% de les observacions, totes però a un únic mostreig nocturn a la primavera a la bassa nova de l’illa d’Avall, on es van comptar fins a 89 individus. En canvi, el tritó palmat (Lissotriton helveticus) i el gripau d’esperons (Pelobates cultripes) són les espècies observades a menys localitats, en concret, a una localitat cadascun; La Farga i Borgonyà- Vila-seca, respectivament. Tot i així, destacar aquesta última troballa ja que aquesta espècie no havia estat detectada fins ara a les ribes del Ter en les campanyes de mostreig que es fan des de l’any 2010 (només es va detectar a prop de l’aiguabarreig Llémena-Ter l’any 2017). Comentar que a la finca en custòdia Matabosc-La Bardissa, a Torelló, aquest any no s’hi ha detectat amfibis i anys anteriors només s’ha escoltat un rauc de tòtil (Alytes obstetricans). L’espai en custòdia on s’han observat més espècies ha estat les ribes del Ter entre Sant Gregori i Bescanó, amb 7 espècies.

 

LOCALITAT

RIQUESA D’ESPÈCIES 2024

L1. El Roig (Ripoll)

3

L5. Resclosa d’en Joga (Bescanó)

6

L6. Pla d’en Xuncla (Sarrià de Ter)

4

L8. Illa dels Planters (Foixà)

4

L9. Illa d’Avall (Jafre)

2

L10. Deveses d’en Bru (Girona)

6

L11. Pla d’en Bord (Sant Gregori)

7

L12. Matabosc (Torelló)

0

L13. Borgonyà – Vila-seca

3

 

Taula 4.- Número d’espècies d’amfibis detectades als espais en custòdia del Consorci del Ter, tenint en compte tant individus adults com larves i postes.

 

Figura 4.- Riquesa d’espècies a les 11 localitats prospectades (espais en custòdia i sense custòdia) durant les campanyes de mostreig de 2024.

 

El Consorci del Ter és probablement un dels ens públics de Catalunya que té una sèrie de dades de seguiments d’amfibis estandarditzats més llargues i periòdiques. Es van començar a realitzar l’any 2010, i d’algunes localitats ja es disposa de 8 anys de dades. Encara, però, no són suficients per poder fer un anàlisi amb resultats significatius. Tanmateix, el Consorci del Ter ha posat a disposició de la Societat Catalana d’Herpetologia (SCH) totes les dades recollides durant aquests darrers anys a les ribes del Ter. L’entitat herpetològica està acabant la feia de recopilació, reajustament, interpretació i anàlisi de totes aquestes dades que actualment estan en diverses bases de dades, de les diferents administracions públiques i entitats privades del territori català.

En l’informe no només es detallen les espècies presents, sinó també mesures a desenvolupar en els espais que gestiona el Consorci del Ter per tal de millorar les poblacions d’amfibis.

 

 

Darrera actualització d’aquest contingut: 27/11/2024 a les 11:57h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona